SADJARSTVO: - Poskusi kemičnega redčenja plodičev jablane, ki smo jih izvajali v okviru raziskovalnega programa, so prispevali k temeljnim spoznanjem nastavljanja plodičev in formiranja končnega pridelka. Z uporabo novih sredstev za redčenje plodičev jablane (ATS, Armothin, CPPU, CaS ter naravnimi pripravki sprejemljivimi za ekološko pridelavo) smo nakazali možnosti za njihovo komercialno uporabo, saj so se v nekaterih pogledih izkazala boljša kot do sedaj znana sredstva za redčenje, tudi v smislu manjše ekološke oporečnosti. - Prispevali smo k temeljnim spoznanjem povezave med količino in kvaliteto pridelka jabolk, še posebno z vidika dietetske in antioksidacijske vrednosti tega živila. - Ugotovili smo, da nekateri sintetičnimi citokinini (CPPU, BA) izboljšujejo velikost plodov ameriških borovnic. - Prilagoditev zakonodajne podlage pravnemu redu EU na področju certifikacije sadilnega materiala sadnih rastlin ter z uvajanjem tega sistema v prakso, je omogočeno varno kroženje zdravstveno neoporečnega rastlinskega materiala, kar je pomembno tudi z epidemiološkega vidika. VINOGRADNIŠTVO: - Formirana je bila genska banka vinske trte, kjer smo v kolekciji 'in situ' zbrali in opisali 40 starih (udomačenih in avtohtonih) sortah vinske trte, kar predstavlja neprecenljivo vrednost v skupnih prizadevanjih za preprečevanje erozije svetovnega genskega bogastva vinske trte (pri tem smo bili vseskozi vključeni v skupni projekt EU - GENRES 081). - Formirana je bila genska banka prek 100 klonov avtohtonih in udomačenih vinskih sort, dobljenih v postopku genetske in zdravstvene selekcije vinske trte. - Temeljna spoznanja na področju fiziologije rasti in rodnosti vinske trte (predvsem vpliv ampelotehnike na aktivnost listne površine in na zmanjševanje negativnih učinkov stresnih razmer), smo uspešno predstavili in zagovarjali na številnih mednarodnih znanstvenih konferencah in jih objavili v znanstvenih publikacijah. VINARSTVO: - V študiji absorbcije polifenolov v človeški organizem smo kot prvi na svetu razložili nov, do sedaj še nepoznan mehanizem absorpcije nekaterih skupin polifenolov v človeško telo. Izvirnost rezultatov se kaže v objavah v revijah z visokimi faktorji vpiva (Febs letters in Biochem biophys. res. commun.) - Nesporno je ugotovljeno, da so nekateri tehnološki postopki za pridelavo vin, ki jih uvajajo v svetu primerni za dvig kakovosti tudi v Sloveniji. Naši rezultati so potrdili nekatere ugotovitve, ki so jih pred nami objavili raziskovalci iz drugih vinorodnih držav. - Obvladovanje metode določanja OTA v vinih je potrebno glede na nove smernice EU za preverjanje vsebnosti te toksične snovi v vinih. - Z izgradnjo podatkovne baze izotopske sestave slovenskih vin se bomo lahko vključevali v svetovne baze teh podatkov, z namenom razločevanja geografskega porekla vin.