Raziskave na področju higiene živil živalskega izvora, higiene in patologije prehrane živali ter higiene živali in okolja imajo za Slovenijo veliko uporabno vrednost, saj pomenijo skrb za ustrezno rejo živali, njihovo zdravstveno stanje ter splošno dobrobit obenem pa omogočajo učinkovit nadzor živil za zagotovitev varne in kakovostne hrane ljudi. - izločanje ivermektina v ovčjem mleku ima velik pomen za ovrednotenje karenc pri reji ovac in s stališča varnih živil; - onesnaženost rib z onesnažili okolja in veterinarskomedicinskimi preparati na različnih območjih Slovenije omogoča oceno stanja higienske ustreznosti sladkovodnih rib in s tem oceno tveganja za prehrano ljudi; - poznavanje toksičnih učinkov razkrojkov glukozinolatov - nitrilov iz ogršičnih tropin in njihovih vplivov na rast in zdravstveno stanje posameznih vrst domačih živali, je pomembno za presojo možnosti uporabe teh dodatkov h krmilom; - ugotavljanje razlik v obnašanju in zdravstvenem stanju prašičev ter potek predporodnega in poporodnega obdobja pri svinjah po užitju krme, ki vsebuje mikotoksin deoksiniralenol ima velik pomen za prašičerejsko proizvodnjo; - zmanjšanja emisij neugodnih vonjav iz perutninskih hlevov s pomočjo dodajanja različnih dodatkov v nastilj izboljšujejo kvaliteto življenjskega okolja; - uporaba masnega inokulata za povečanje zmogljivosti kompostiranja predstavlja tehnološko inovacijo na področju varnega in gospodarnega recikliranja organskih odpadkov; - poznavanje obnašanja govedi med daljšimi cestnimi prevozi in v počivališčih bo pripomoglo k dobrobiti živali; - odstranjevanje biofilmov na molznih strojih s proteolitičnimi encimi pa bo povečalo higieno mleka.