Raziskovalni program vsebuje elemente brez katerih se slovensko kmetijstvo ne bo moglo enakopravno vključiti evropskemu kmetijskemu trgu. Ti elementi so: - postopen, vendar permanenten razvoj sonaravnih tehnik pridelovanja upoštevajoč ekološko in proizvodno raznolikost Slovenije in možnost tržno uspešne pridelave na manjših površinah. Posredno s tem znanja pripomorejo k ohranjanju poseljenosti podeželja, ohranjanju kulturne krajine in ohranjanju različnih ekosistemov; - ustvarjanje znanstvenih in tehnoloških izhodišč za prilagajanje domače pridelave rastlinske hrane zahtevam evropskega in svetovnega trga; - preseganje deficitarnosti metodoloških orodij za aplikativne raziskave v domači agrarni ekonomiki, priprava ekonometričnih modelov in kvantitativnih analiz za tekoče empirično proučevanje kmetijske in zlasti rastlinske pridelave; - zagotavljanje varstva kmetijskega in življenjskega prostora v skladu z določili EU; - prispevek k usmerjanju celostnega razvoja podeželja; - ohranjanje socialnega in ekonomskega statusa kmetij; - razvoj in raziskave so bile usmerjene v ekološko sprejemljivost in ekonomsko učinkovitost pridelovanja, in interdisciplinarno razširjene na področje kakovosti proizvodov in najugodnejših primerjalnih možnosti pridelave, predelave in trženja pridelkov v primerjavi z državami EU(komparativne prednosti). Na teh podlagah se preučujejo strokovne rešitve, ki bodo v korist slovenski krajini in samooskrbi s svežo, zdravo ter neoporečno (varno) hrano; - poudarjanje multifunkcionalne vloge kmetijstva.