Raziskovalni program skupine je bistvenega pomena za izvajanje pedagoškega procesa na dodiplomski in podiplomski stopnji na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani. Z raziskavami na področju ekofiziologije in genetike sodelujemo z raziskovalci bolj tehnološko usmerjenih programskih skupin, kjer so naše raziskave pomemben doprinos pri razvoju novih tehnologij in žlahtnenju kmetijskih rastlin in še posebej pri prizadevanjih za proizvodnjo zdrave hrane ob upoštevanju varstva okolja. Na področju raziskav preučevanja vpliva onesnaženega zraka je programska skupina slovenski nosilec in koordinator za evropski projekt ICP Vegetation (Mednarodno usklajen program za spremljanje učinkov onesnaženega zraka na kmetijske rastline in vegetacijo), ki poteka v okviru Konvencije o onesnaževanju zraka na velike razdalje (CLRTAP) in posreduje izsledke evropskemu koordonatorju v Angliji in s tem izpolnjuje del obvez Slovenije do Konvencije. Od leta 1999 je vodja programske skupine prestavnik Slovenije v delovni skupini za učinke v Ženevi (Working Group on Effects of the Convention on Long-Range Transboundary Air Pollution, WGE)) znotraj iste konvencije.Člani programske skupine sodeluje s svojimi raziskavami pri ekspertnih nalogah financiranih s strani lokalnih skupnosti in direktnih naročnikih na področju kmetijske pridelave in varstva okolja. Rezultati raziskav vpliva naravno povečanih koncentracij CO2 na rastline so za razvoj Slovenije lahko pomembni zaradi posredne povezanosti s problemom vpliva sprememb okolja na rastlinstvo. Pri tem je posebej aktualno, da so bile v raziskave vključene tudi kmetijsko pomembne rastline. Z rezultati o hitrosti razgradnje škroba pri oblikovanju živilskih izdelkov sodelujemo pri načrtovanju prehrane, še posebej skupin s posebnimi zahtevami. Ugotovili smo način delovanja genov za različno vsebnost amiloze v škrobu pri grahu, nove pa so tudi ugotovitve o izražanju waxy gena pri koruzi. Za Slovenijo je pomembna ugotovitev glikemičnega indeksa ter hranilne vrednosti tradicionalnih pridelkov iz ajde in pire, saj gre za jedi, ki jih predvsem uporabljamo v Sloveniji in jih s temi dodatnimi podatki lahko ponudimo posebnim skupinam gostov (zdraviliški turizem itd.). Na področju zdravilnih in aromatičnih rastlin raziskovalni programi v Sloveniji niso vključevali zgoraj omenjene interdisciplinarnosti, ki smo jo z našimi dosežki uvedli (sledljivost kakovosti od surovine do končnega proizvoda). To pomeni, da je v Sloveniji omogočen nadaljni razvoj v svetu aktualnega področja, ki obeta tudi ekonomski razvoj. Člani programske skupine prispevajo k razvoju znanstvenega informiranja v biotehniki in dajejo s tem osnovno in neophodno podporo znanstvenem, strokovnem in pedagoškem delu na tem področju.