Nalaganje ...
Projekti / Programi vir: ARIS

Aktivnost specifične mikroflore v mleku in nove metode določanja njegove kakovosti

Raziskovalna dejavnost

Koda Veda Področje Podpodročje
4.02.04  Biotehnika  Živalska produkcija in predelava  Predelava animalnih surovin 

Koda Veda Področje
T430  Tehnološke vede  Tehnologija hrane in pijač 
B230  Biomedicinske vede  Mikrobiologija, bakteriologija, virologija, mikologija 
Ključne besede
mleko, psihrotrofni mikroorganizmi, Bacillus cereus, enterotoksini, bakteriocini, metode, proteoliza, bakterijska identifikacija
Vrednotenje (pravilnik)
vir: COBISS
Raziskovalci (5)
št. Evidenčna št. Ime in priimek Razisk. področje Vloga Obdobje Štev. publikacijŠtev. publikacij
1.  00917  Ana Arsov  Živalska produkcija in predelava  Raziskovalec  1998 - 1999 
2.  05099  dr. Karmen Godič Torkar  Mikrobiologija in imunologija  Raziskovalec  1997 - 1999 
3.  01864  dr. Stanislava Golc Teger  Živalska produkcija in predelava  Vodja  1999 
4.  06981  dr. Bogdan Perko  Živalska produkcija in predelava  Raziskovalec  1997 - 1999 
5.  08857  dr. Irena Rogelj  Živalska produkcija in predelava  Raziskovalec  1997 - 1999 
Povzetek
Namen našega dela je ugotoviti sestavo psihrotrofne mikroflore mleka, identificirati posamezne bakterijske vrste in ugotoviti njihovo medsebojno kvantitativno razmerje. Bolj podrobno želimo proučiti izolate vrste Bacillus cereus, ki je zaradi sposobnosti preživetja pasterizacije in kot pogost postpasterizacijski kontaminent problematičen tudi v pasteriziranem mleku in mlečnih izdelkih. Pri izoliranih sevih, identificiranih s klasičnimi, oziroma biokemijskimi ter genetskimi metodami, želimo ugotoviti sposobnost tvorbe in delovanja enterotoksinov, cereolizina, bakteriocinov ter nekatere njihove kinetične lastnosti. Proteolitsko aktivnost psihrotrofne mikroflore ter posameznih izolatov vrste Bacillus cereus bomo ugotavljali po vpeljavi metode za določitev proteolitske razgradnje kazeina. Na ta način bomo uvedli sodobnejšo metodologijo ugotavljanja stopnje proteolize mleka, primerno za posebne in rutinske analize in dobili podatke o tehnološko škodljivi mikroflori in kemični sestavi mleka, skladiščenega pri nizkih temperaturah.
Zgodovina ogledov
Priljubljeno