Projekti / Programi
Fizikalnokemična karakterizacija tekočih triacilglicerolov
Koda |
Veda |
Področje |
Podpodročje |
4.03.07 |
Biotehnika |
Rastlinska produkcija in predelava |
Tehnologija živil rastlinskega izvora |
Koda |
Veda |
Področje |
T430 |
Tehnološke vede |
Tehnologija hrane in pijač |
jedilna olja, holesterol, viskoznost, dielektrične lastnosti, spektroskopija
Raziskovalci (5)
Povzetek
V okviru raziskovalnega projekta smo nekaterim vzorcem jedilnega olja (nerafinirano sončnično olje, rafinirano sončnično olje, olivno olje, rafinirano olje koruznih kalčkov, nerafinirano bučno olje, mešanica rafiniranega rastlinskega in nerafiniranega bučnega olja) določili dinamično viskoznost v temperaturnoem območju od 298,15 K do 328, 15 K. Preizkusili smo nekaj empiričnih relacij, ki opisujejo odvisnost dinamične viskoznosti od temperature in za najustreznejše relacije podali korelacijske konstante. Udotovili smo, da dinamična viskoznost preiskovanih vzorcev olja skoraj linerno pada z naračajočim jodovim številom.
V nadaljevanju projekta smo raziskovali lastno asociacijo holesterola v benzenu in toluenu z infrardečo spektroskopijo. Spektre, posnete v osnovnem področju nihanja OH skupine, smo razstavili v trakove različnih OH skupin asociiranih zvrsti holesterola in jih identificirali z analizo njihove absorbance. Tvorbene konstante smo izračunali na osnovi odvisnosti absorbance monomerne zvrsti od koncentracije holesterola. Poleg monomernih zvrsti smo določili odprte in ciklične dimerne zvrsti v benzenu ter odprte dimerne in tetramerne zvrsti v toluenu.