Projekti / Programi
Določanje fenolnega potencial lokalnih kultuvarjev sadja
Koda |
Veda |
Področje |
Podpodročje |
4.03.00 |
Biotehnika |
Rastlinska produkcija in predelava |
|
Koda |
Veda |
Področje |
B420 |
Biomedicinske vede |
Prehrana |
T430 |
Tehnološke vede |
Tehnologija hrane in pijač |
P300 |
Naravoslovno-matematične vede |
Analitična kemija |
lokalni kultivarji, češnje, slive, fenoli, LC-MS/MS
Raziskovalci (1)
št. |
Evidenčna št. |
Ime in priimek |
Razisk. področje |
Vloga |
Obdobje |
Štev. publikacijŠtev. publikacij |
1. |
21387 |
dr. Branka Mozetič Vodopivec |
Rastlinska produkcija in predelava |
Vodja |
2008 - 2009 |
146 |
Organizacije (1)
št. |
Evidenčna št. |
Razisk. organizacija |
Kraj |
Matična številka |
Štev. publikacijŠtev. publikacij |
1. |
1540 |
Univerza v Novi Gorici |
Nova Gorica |
5920884000 |
14.448 |
Povzetek
S predlaganim projektom želimo opraviti poglobljeno raziskavo konkurenčnih lastnosti lokalnih kultivarjev češenj in sliv s stališča vsebnosti značilnih fenolov. Vsebnost fenolov selekcij kultivarja Domača češplja in večine lokalnih kultivarjev češenj (Kozanka, Vipavka, Karnijevka, Petrovka, Tarčentka, Črna Cepika, ipd.) iz Goriških Brd še ni bila raziskana. Po literaturi sodeč imajo češnje in slive kot velik antioksidativni potencial (kapacitivnost), ki je posledica fenolnih spojin kot so antocianini, hidroksicimetne kisline, flavanoli in flavan-3-oli. S tekočinsko kromatografsko analizo v kombinaciji z detektorjem s serijo diod in tandemsko masno spektrometrijo bomo določili profil glavnih fenolov lokalnih sliv in češenj in ga primerjali s profilom fenolov svetovno znanih kultivarjev sliv in češenj. Na tak način bomo kemijsko določili geografsko poreklo izbranih lokalnih kultivarjev. Češnjam in slivam bomo določili tudi vsebnost glavnih predstavnikov fenolov (hidroksicimetne kisline, antociani, flavanoli in flavan-3-oli) in na tak način dobili bolj realno oceno o kakovosti lokalnih sliv in češenj. V ta namen bomo razvili ustrezne kromatografske analitske metode določanja posameznih fenolov (koncentracije in identitete) in tudi ustrezne postopke priprave vzorcev za analizo. S podatki o vsebnosti fenolov bomo poudarili prehransko vrednost izbranih lokalnih kultivarjev češenj in sliv in na ta način podprli njihovo trženje in se približali pomembnemu trendu v svetu, trženju izdelkov z geografskim poreklom. Na podlagi podatkov o fenolnem potencialu domačih sort bi bilo mogoče spremeniti pridelavo sadja z več fenoli v ekološki način pridelave. Vse skupaj pa bi vzpodbudilo vračanje lokalnih kultivarjev v sadovnjake in s tem ohranjanje krajinskih značilnosti Slovenije. Pomenili pa bi tudi dopolnilno ponudbo slovenskih avtohtonih pridelkov, kar bi pripomoglo k prepoznavnosti in večji konkurenčnosti Slovenije v evropskem in svetovnem pogledu.
Pomen za razvoj znanosti
Rezultati te raziskave so razkrili pomembne in do sedaj slabo poznane podatke o fenolnem potencialu slovenskih lokalnih kultivarjev sliv in češenj. Z razvojem ekstrakcijskega postopka iz liofiliziranega materiala z ultrazvočno sondo in HPLC-DAD-MS metodo smo prispevali k razvoju kemijske analitike na področju določanja fenolov v rastlinskih vzorcih. Z izdelavo podatkovne baze o fenolih v slovenskih sadnih vrstah na osnovi kromatografskoko določenega fenolnega profila in količin fenolov odpiramo nove možnosti ugotavljanja porekla in kakovosti živil slovenskega izvora.
Pomen za razvoj Slovenije
S podatki o vsebnosti antioksidantov fenolov lahko poudarimo prehransko vrednost izbranih lokalnih kultivarjev češenj in sliv in na ta način podpremo njihovo trženje. Na podlagi podatkov o fenolnem potencialu domačih sort bi bilo mogoče spremeniti pridelavo sadja z več fenoli v ekološki način pridelave, kajti znanjo je da imajo te spojine tudi določene varovalne učinke proti patogenim organizmom. Vse skupaj pa bi lahko vzpodbudilo vračanje lokalnih kultivarjev v sadovnjake in s tem ohranjanje krajinskih značilnosti Slovenije. Pomenili pa bi tudi dopolnilno ponudbo slovenskih avtohtonih pridelkov, kar bi pripomoglo k prepoznavnosti in večji konkurenčnosti Slovenije v evropskem in svetovnem merilu.
Najpomembnejši znanstveni rezultati
Letno poročilo
2008,
zaključno poročilo,
celotno poročilo na dLib.si
Najpomembnejši družbeno–ekonomsko in kulturno relevantni rezultati
Letno poročilo
2008,
zaključno poročilo,
celotno poročilo na dLib.si