Nalaganje ...
Projekti / Programi vir: ARIS

Zagotavljanje kakovosti sadja z regulacijo poobiralnega metabolizma

Raziskovalna dejavnost

Koda Veda Področje Podpodročje
4.03.07  Biotehnika  Rastlinska produkcija in predelava  Tehnologija živil rastlinskega izvora 

Koda Veda Področje
T430  Tehnološke vede  Tehnologija hrane in pijač 
Ključne besede
sadje, anaerobni metabolizem, acetaldehid, etanol, etil acetat, skald
Vrednotenje (pravilnik)
vir: COBISS
Raziskovalci (7)
št. Evidenčna št. Ime in priimek Razisk. področje Vloga Obdobje Štev. publikacijŠtev. publikacij
1.  01522  dr. Veronika Abram  Biokemija in molekularna biologija  Raziskovalec  1998 - 1999  309 
2.  00927  dr. Janez Hribar  Rastlinska produkcija in predelava  Vodja  1998 - 1999  860 
3.  00925  Darja Pitako  Rastlinska produkcija in predelava  Raziskovalec  1998 - 1999  65 
4.  04517  dr. Andrej Plestenjak  Rastlinska produkcija in predelava  Raziskovalec  1998 - 1999  206 
5.  05767  dr. Marjan Simčič  Rastlinska produkcija in predelava  Raziskovalec  1998 - 1999  437 
6.  05977  Marija Simončič  Rastlinska produkcija in predelava  Raziskovalec  1998 - 1999 
7.  05733  dr. Rajko Vidrih  Rastlinska produkcija in predelava  Raziskovalec  1998 - 1999  750 
Povzetek
Z regulacijo poobiralnega mehanizma lahko znižamo oksidativni metabolizem plodov, podaljšamo obstojnost in ohranjamo kakovost sadja. Osredotočili smo se na raziskave metabolizma pri skladiščenju sadja v anaerobnih pogojih. Spremljali smo nivo etanola, acetaldehida in etilacetata v skladiščni atmosferi in v tkivu plodov med anaerobno fazo in med nadalnjim skladiščenjem v normalni atmosferi. Določili smo kritične vrednosti anaerobnih metabolitov pri kaerih pride do poškodb na plodovih in spremljali intenziteto poškodbe glede na različne stopnje zrelosti plodov. Raziskali smo vpliv poobiralnega tretiranja jabolk s parami etanola, metanola in jabolčne arome na zmanjšanje tvorbe hidroperoksidov v koži plodov in preprečevanje fiziološke bolezni porjavenja kože jabolk. Rezultate bomo uporabili pri integralnem zagotavljanju kakovosti sadja in pri razvoju sistema dinamične skladiščne atmosfere.
Zgodovina ogledov
Priljubljeno