Projekti / Programi
Karakterizacija istrske belice
Koda |
Veda |
Področje |
Podpodročje |
4.03.00 |
Biotehnika |
Rastlinska produkcija in predelava |
|
Koda |
Veda |
Področje |
B420 |
Biomedicinske vede |
Prehrana |
B434 |
Biomedicinske vede |
Agrokemija |
Istrska belica, oljčno olje, biofenoli, tokoferoli, steroli, olevropein
Raziskovalci (11)
Organizacije (1)
Povzetek
Od leta 1992 zbiramo v okviru raziskovalnih projektov podatke o oljčnem olju Slovenske Istre, v želji, da bi lahko pri nas pridelana in predelana olja primerjali s svetovno znanimi proizvajalkami kakovostnega oljčnega olja.
Obstoječo bazo podatkov želimo nadgraditi predvsem z določitvami vsebnosti antioksidantov biofenolnega in tokoferolnega tipa - v smeri identifikacije posameznih sestavin - v listih, plodovih in olju Istrske belice. V polju raziskav biofenolov (predvsem sekoiridoidnih glikozidov - e.g. olevropein in ligstrozid) v listih in plodovih je teh podatkov za Istrsko belico zelo malo, zato bomo skušali v okviru tega raziskovalnega projekta osvetliti in razviti metodologijo priprave vorcev (takojšnja zamrznitev v tekočem dušiku, liofilizacija) kot tudi same analitske pristope s karakterizacijo vseh olevropeinskih in ligstrozidnih species).
Biofenoli in tokoferoli (alfa-tokoferol - vitamin E) so zaradi svojih antioksidativnih lastnosti pomembne sestavine oljčnih olj, medtem ko je zbiranje podatkov o ostalih substancah nujno potrebno za karakterizacijo tipičnega olja (olja z geografskim poreklom) - predvsem so to steroli, triterpenski dialkoholi, alifatski alkoholi in voski. Tovrstne raziskave so v svetu zelo obsežne, ker je trend uveljavljanja "tipičnih olj" posameznih pokrajin na svetovnem trgu vse večji.