Projekti / Programi
Fiziološki pokazatelji stresa pri kmetijskih rastlinah
Koda |
Veda |
Področje |
Podpodročje |
4.03.00 |
Biotehnika |
Rastlinska produkcija in predelava |
|
Koda |
Veda |
Področje |
T430 |
Tehnološke vede |
Tehnologija hrane in pijač |
suša, UV-B sevanje, kmetijske rastline
Raziskovalci (3)
št. |
Evidenčna št. |
Ime in priimek |
Razisk. področje |
Vloga |
Obdobje |
Štev. publikacijŠtev. publikacij |
1. |
29092 |
dr. Maarten De Groot |
Gozdarstvo, lesarstvo in papirništvo |
Raziskovalec |
2007 |
0 |
2. |
15122 |
dr. Mateja Germ |
Biologija |
Vodja |
2004 - 2007 |
0 |
3. |
07390 |
dr. Olga Urbanc-Berčič |
Biologija |
Raziskovalec |
2004 - 2007 |
0 |
Organizacije (1)
Povzetek
V kmetijstvu zaradi sprememb lokalne in globalne klime (segrevanje, ekstremni vremenski dogodki, naraščanje UV-B sevanja) nastajajo poškodbe na rastlinah. Znižuje se njihova neto fotosinteza in fotosintezna produktivnost ter zmanjšuje pridelek. Izrazito negativne vplive na kmetijske rastline povzročajo dolga obdobja brez padavin. Razpoložljivost vode v tleh se močno zmanjša, na kar vpliva tudi spremenjena sposobnost tal za zadrževanje vode zaradi mineralizacije organskih snovi v tleh kot posledice intenzivnega obdelovanja. Zaradi tanjšanja ozonske plasti se povečuje delež UV-B sevanja, ki lahko ima negativne posledice za organizme, tudi za gojene rastline. Na osnovi meritev fluorescence klorofila lahko na hiter in nedestruktiven način ugotavljamo stanje stresa pri rastlinah, še preden so vidne fizične spremembe. Metoda je zelo uspešna za prepoznavanje stresa zaradi suše. Različne vrste in sorte rastlin so na dejavnike iz okolja različno občutljive. V raziskavi bomo ugotovili, kako se določena vrsta oz. sorta odziva na specifičen stres. Vrste, ki so bolj občutljive na določen stres so kompeticijsko manj uspešne in imajo navadno manjši pridelek. Predvsem slednje je zelo pomembno v primeru kmetijskih rastlin. Novost te raziskave in njen prispevek k razvoju znanosti bo ugotovitev razlik med kultivarji znotraj vrst gojenih rastlin (koruza, jablane, buče, krompir), v odzivu na sušo in UV-B sevanje. Na osnovi rezultatov bomo določili vrste in sorte, ki so manj občutljive na pomanjkanje vode in UV-B sevanje.