Projekti / Programi
Varnost probiotikov ter njihovo sledenje v prehranski verigi
Koda |
Veda |
Področje |
Podpodročje |
4.02.00 |
Biotehnika |
Živalska produkcija in predelava |
|
Koda |
Veda |
Področje |
B420 |
Biomedicinske vede |
Prehrana |
B230 |
Biomedicinske vede |
Mikrobiologija, bakteriologija, virologija, mikologija |
T430 |
Tehnološke vede |
Tehnologija hrane in pijač |
probiotiki, prehranska veriga, sledljivost, laktobacili, enterokoki, živilo, prebavila, mikrobiološke metode, resistenca proti antibiotikom, virulenčni dejavniki
Raziskovalci (7)
Organizacije (1)
Povzetek
Razen živil, ki vsebujejo probiotične bakterije, je na slovenskem trgu vse več probiotičnih pripravkov, ki so na voljo kot dodatki prehrani, zdravila brez recepta ali dodatki živalski krmi. Mikrobiološke analize probiotičnih izdelkov nemalokrat razkrijejo neskladje med številom in vrsto dejansko prisotnih organizmov v izdelku ter informacijo na deklaraciji. Glede na to, da se interes porabnikov za tovrstna živila tudi v EU in tudi v Sloveniji povečuje, bo potrebno področje probiotičnih živil in krme zakonsko regulirati, razviti pa tudi primerne metode za kontrolo tovrstnih izdelkov ter zasledovanje probiotičnih mikroorganizmov v prehranski verigi z modernimi molekularno-biološkimi tehikami. Kot probiotične bakterije pogosto nastopajo tudi enterokoki. Podatki, ki govorijo v prid aplikaciji enterokokov kot zaščitnih starter kultur ali probiotikov, so njihova prisotnost v naravni mikroflori zdravih ljudi in živali ter v fermentirani hrani in krmi ter sposobnost zaviralnega delovanja proti nekaterim patogenim mikroorganizmom. Še bolj pa jih poznamo po negativnih lastnostih, saj so posamezni pripadniki tega rodu oportunistični patogeni, pogosto pa jih omenjajo tudi v zvezi z možnostjo prenosa genov za rezistenco proti antibiotikom (vankomicin) na druge mikroorganizme. V predlagani raziskavi bomo razvili preskusne metode za ugotavljanje probiotikov v prehranski verigi. Proučevali bomo predvsem lastnosti probiotičnih sevov, ki so pomembne s stališča varnosti in možnega tveganja. Posebno pozornost bomo posvetili enterokokom iz komercialnih probiotičnih izdelkov, iz hrane ter iz kliničnih vzorcev, ter ocenili, ali obstajajo razlike med izolati različnega izvora v virulenčnih dejavnikih in resistenci proti antibiotikom. Predlagana raziskava je pomembna iz treh vidikov: varovanja porabnika ter zaščite prehranske in farmacevtske industrije. Protokole za preskušanje probiotičnih izdelkov z mlečnokislinskimi bakterijami, ki jih slovenski proizvajalci že tržijo, ali pa šele razvijajo, bodo le-ti lahko uporabili za učinkovito preverjanje kvalitete svojih izdelkov, prav tako pa bodo lahko služili kot smernice pri oblikovanju nacionalne zakonodaje na tem področju.