Nalaganje ...
Projekti / Programi vir: ARIS

Karakterizacija oljčnih olj slovenske istre

Raziskovalna dejavnost

Koda Veda Področje Podpodročje
4.03.00  Biotehnika  Rastlinska produkcija in predelava   

Koda Veda Področje
B420  Biomedicinske vede  Prehrana 
Ključne besede
oljčno olje, slovenska istra, antioksidanti
Vrednotenje (pravilnik)
vir: COBISS
Raziskovalci (3)
št. Evidenčna št. Ime in priimek Razisk. področje Vloga Obdobje Štev. publikacijŠtev. publikacij
1.  18697  dr. Milena Bučar Miklavčič  Kemija  Raziskovalec  2002 - 2004 
2.  10375  dr. Bojan Butinar  Rastlinska produkcija in predelava  Raziskovalec  2002 - 2004 
3.  11595  dr. Tomislav Levanič  Gozdarstvo,  lesarstvo in papirništvo  Vodja  2002 - 2004 
Organizacije (1)
št. Evidenčna št. Razisk. organizacija Kraj Matična številka Štev. publikacijŠtev. publikacij
1.  1510  Znanstveno-raziskovalno središče Koper  Koper  7187416000 
Povzetek
V raziskovalnem projektu bomo določali vsebnost antioksidantov polifenolnega in tokoferolnega tipa, sterolov, alifatskih in triterpenskih alkoholov ter voskov v približno 20 - 30 referenčnih oljih in nekatere primerjali glede na sorto, optimalno zrelost in oljevitost. Z zbranimi podatki bomo obgatili vedenje o najbolj zastopanih oljčnih sortah v Slovenski Istri. Naši rezultati kažejo na velike razlike v vsebnosti polifenolov in tokoferolov v oljih sorte "Istrska Belica" in "Leccino", prav tako so med njimi opazne velike senzorične razlike. Opazili smo, da je vsebnost biofenolov in tokoferolov odvisna od klime, dozorelosti plodov, njihovega shranjevanja in načina predelave, a naši podatki so maloštevilni. Zato smo v projektu načrtovali tudi spremljanje nekaterih kemijskih parametrov pri ugotavljanju optimalne zrelosti oljk. Le s tako zbranimi podatki lahko vplivamo na oblikovanje vrhunskega oljčnega olja Slovenske Istre.
Zgodovina ogledov
Priljubljeno