Projekti / Programi
Higiena živil, nutricijska patologija, higiena živali z varstvom okolja
01. januar 1999
- 31. december 2003
Koda |
Veda |
Področje |
Podpodročje |
4.04.00 |
Biotehnika |
Veterina |
|
Koda |
Veda |
Področje |
B750 |
Biomedicinske vede |
Veterina: kirurgija, fiziologija, patologija, klinične raziskave |
veterinarstvo, higiena živil, fiziologija in patologija prehrane živali, zoohigiena, varstvo okolja
Raziskovalci (25)
Organizacije (1)
Povzetek
Osnovni namen raziskav veterinarske dejavnosti na področjih nadzora živil animalnega porekla, higiene in patologije prehrane živali ter higiene živali in okolja je spoznavanje in ustrezno reševanje ključnih dejavnikov, ki zagotavljajo poleg drugega ustrezno zaščito zdravja živali in posredno tudi zdravja ljudi pred biološkimi in drugimi kontaminenti. Ta problematika je najbolj neposredno vezana na področje higienskega nadzora živil animalnega porekla. Podobno usmeritev zasledujejo tudi raziskave na področju higiene in patologije prehrane živali, ki imajo za cilj poleg pridobivanja neoporečnih živil animalnega porekla, tudi spoznavanje etiologije, patogeneze, diagnostike in uvajanje ustrezne preventive še slabo poznanih nutricijskih motenj pri domačih živalih. Enako velja tudi za raziskave na področju higiene živali in okolja, kjer morajo tehnologije vzreje zagotoviti ne samo primerne pogoje za bivanje in počutje živali ampak tudi varovanje živali in okolja pred preveliko kontaminacijo z različnimi biološkimi agensi in drugimi škodljivimi snovmi. Na navedenih področjih se pojavljajo vedno novi problemi, ki jih je potrebno raziskati in poiskati najustreznejše rešitve. Med njimi zavzemajo že dalj časa povsod po svetu in pri nas pomembno mesto raziskave, ki se nanašajo na diagnostiko, pogostnost in zlasti na preventivo nekaterih še ne dovolj poznanih toksoinfekcij in kontaminentov organskega in anorganskega porekla, ki lahko z živili živalskega porekla ogrozijo zdravje ljudi. Problematika se glede na specifične razmere v posameznih regijah in državah precej razlikuje. Zato je z gospodarskega in zdravstvenovarstvenega vidika nujno, da se specifičnosti raziščejo in najdejo ustrezne rešitve. Posebna pozornost je v tem okviru namenjena raziskavam higienske kakovosti krme, ki lahko, če je oporečna, ogrozi živinorejsko proizvodnjo in predstavlja pomemben vir kontaminacije živil animalnega porekla. V zadnjih letih je največ raziskav na tem področju namenjeno mikotoksinom, zlasti tistim, ki imajo kancerogene, teratogene in imunosupresivne učinke. Omenjena problematika je aktualna tudi v naših ekoloških prilikah. Nekatere raziskave o učinkih mikotoksinov iz prirodnih substratov na eksperimentalne živali bodo nedvomno prispevek k bazalnim raziskavam na tem področju. Zelo aktualne so tudi raziskave o vplivu živinorejske proizvodnje na okolje in na neškodljivo uporabo živalskih odpadkov, zlasti kar zadeva njihovo nevarnost za kontaminacijo okolja s patogenimi mikroorganizmi, veterinarskimi zdravili in drugimi kontaminenti ter zaščito prostora pred neugodnimi vonjavami. Čeprav sestavljajo programsko skupino raziskovalci iz treh organizacijskih enot Veterinarske fakultete, je raziskovalni program celovit, ker bo zasledoval podobne cilje in se dopolnjeval zlasti pri uporabi metodologije in izrabi večje opreme.
Pomen za razvoj znanosti
V vseh državah, kjer predstavlja živinorejska proizvodnja in spremljajoča predelovalna industrija pomembno gospodarsko vejo, posvečajo raziskavam higiene živil, nutricijski patologiji ter higieni živali in okolju precejšnjo pozornost. V času globalizacije prometa z dobrinami je interes mednarodne strokovne in znanstvene javnosti močno prisoten na problematiki, ki lahko privede do zmanjšanja potencialne nevarnosti s strani neustreznih živil animalnega porekla. Aktualne so tudi raziskave tehnologij reje, ki so prilagojene fiziološkim danostim živali, hkrati pa so prijazne okolju in prostoru. Nekatere raziskave na tem podroeju bodo temeljnega znaeaja. Med te bomo uvrstili zlasti tiste, ki zadevajo ueinke nekaterih toksienih snovi na zdravje živali (mikotoksini). Opravili jih bomo na eksperimentalnih živalih s snovmi, ki jih bomo izolirali iz naravnih substratov in zasledovali njihove ueinke na zdravstveno stanje in nastanek reziduev v živilih animalnega porekla. S širitvijo spoznanj o tej problematiki bomo bogatili osnovna znanja na navedenem podroeju. Veeina raziskav pa bo aplikativne narave, kjer bomo raziskali specifiene vidike glede stanja kontaminentov živil animalnega porekla in krmil v naših ekoloških pogojih in problematiko neškodljive in okolju prijazne uporabe živalskih odpadkov. Vsekakor so temeljne in aplikativne raziskave z navedeno vsebino aktualne in pomembne za mednarodno strokovno oziroma znanstveno javnost.
Pomen za razvoj Slovenije
Raziskave na področju higiene živil animalnega porekla, higiene in patologije prehrane živali ter higiene živali in okolja bodo nujno potrebne tudi v Sloveniji. Kdor nima ustrezno razvitega znanja na teh področjih, se ne more enakopravno vključiti v mednarodno menjavo živali in živil animalnega porekla ter enakopravno zaščito domačega potrošnika. Sicer so nekateri ukrepi za zaščito zdravja živali, glede neoporečnosti živil animalnega porekla ter higienske kakovosti krmil že urejene z zakonskimi predpisi, vendar se problematika zaradi novih dosežkov znanosti razmeroma hitro spreminja in dopolnjuje, zlasti kar zadeva mikotoksine, zdravilne dodatke h krmi, naravne toksične snovi, pesticide, idr. Za naše prilike so zelo aktualne tudi raziskave o modernih tehnologijah v smislu izboljšanja dobrobiti živali, neškodljivi uporabi živalskih izločkov in drugih obremenitvah okolja, povezanih z velikimi živinorejskimi obrati. Trend reje živali k večjim aglomeracijam je namreč nuja iz ekonomskega vidika in se bo v bodoče v večji meri razširil tudi pri nas.
Najpomembnejši znanstveni rezultati
Zaključno poročilo
Najpomembnejši družbeno–ekonomsko in kulturno relevantni rezultati
Zaključno poročilo