Nalaganje ...
Projekti / Programi vir: ARIS

Molekulske interakcije bioaktivnih polifenolov s prehranskimi ogljikovimi hidrati

Raziskovalna dejavnost

Koda Veda Področje Podpodročje
4.03.01  Biotehnika  Rastlinska produkcija in predelava  Kmetijske rastline 

Koda Veda Področje
B006  Biomedicinske vede  Agronomija 
B390  Biomedicinske vede  Fitotehnika, hortikultura, zaščita pridelka, fitopatologija 
Ključne besede
ajda, DNA, PCR, hranilna vrednost, rutin, škrob
Vrednotenje (pravilnik)
vir: COBISS
Raziskovalci (3)
št. Evidenčna št. Ime in priimek Razisk. področje Vloga Obdobje Štev. publikacijŠtev. publikacij
1.  09980  dr. Terezija Golob  Živalska produkcija in predelava  Raziskovalec  2000 - 2002 
2.  17793  Milena Majerič    Raziskovalec  2000 - 2002 
3.  14054  dr. Vida Škrabanja  Farmacija  Vodja  2000 - 2002 
Organizacije (1)
št. Evidenčna št. Razisk. organizacija Kraj Matična številka Štev. publikacijŠtev. publikacij
1.  0481  Univerza v Ljubljani, Biotehniška fakulteta  Ljubljana  1626914  11 
Povzetek
Predmet raziskave so izvirni vzorci tatarske in navadne ajde, nedavno zbrani v Luksemburgu. Po dosedanjih podatkih so ti vzorci izredno zanimivi ter možna osnova za raziskave in žlahtnjenje za izboljšanje pridelkov v Sloveniji in drugje v Evropi. Vzorce bomo identificirali z molekularno genetskimi tehnikami in jih tako kot zadnje preostale vzorce tatarske ajde v Evropi primerjali z doslej proučenimi. Raziskovali bomo interakcije rutina in drugih bioaktivnih polifenolov s škrobom. Preko interakcij, na katere lahko vplivajo genetski, ekološki in tehnološki dejavniki, bomo proučevali možnost uvrstitve ajde v skupino živil s posebnim pomenom, označenih kot funkcionalna živila.
Zgodovina ogledov
Priljubljeno