Nalaganje ...
Projekti / Programi vir: ARIS

Vpliv procesnih parametrov in toplotne obdelave na mikrostrukturni razvoj in mehanske lastnosti Inconela 718 izdelanega po hibridnem postopku dveh dodajalnih tehnologij.

Raziskovalna dejavnost

Koda Veda Področje Podpodročje
2.04.02  Tehnika  Materiali  Kovinski materiali 

Koda Veda Področje
2.05  Tehniške in tehnološke vede  Materiali 
Ključne besede
dodajalne tehnologije, Inconel 718, posteljna tehnologija, direktno lasersko navarjanje, hibridna tehnologija, SLM, LENS, procesni parametri,toplotna obdelava, mikrostruktura, mehanske lastnosti
Vrednotenje (pravilnik)
vir: COBISS
Raziskovalci (1)
št. Evidenčna št. Ime in priimek Razisk. področje Vloga Obdobje Štev. publikacijŠtev. publikacij
1.  38186  dr. Simon Malej  Materiali  Vodja  2020 - 2022 
Organizacije (1)
št. Evidenčna št. Razisk. organizacija Kraj Matična številka Štev. publikacijŠtev. publikacij
1.  0206  Inštitut za kovinske materiale in tehnologije  Ljubljana  5051622000 
Povzetek
AM (dodajalna tehnologija, ang. Additive Manufacturing) je posebej priročna za zlitine, ki so težavne za izdelavo in za kompleksne lahke konstrukcije. Dober primer so visokotehnološke komponente iz titanovih zlitin in nikljevih super zlitin. Ena od teh zlitin je Inconel 718. Zlitina Inconela 718 se običajno uporablja za različne visoko temperaturne aplikacije. Zlasti v letalski in vesoljski industriji zaradi toplotnih in trdnostnih lastnosti v ekstremnih pogojih. Glavni cilj predlaganega projekta je preboj v mehanskih lastnosti hibridno izdelanega Inconela 718 z združitvijo dveh AM tehnologij SLM (Selektivno Lasersko pretaljevanje) in LENS (lasersko navarjanje). Cilj so mehanske lastnosti, ki so blizu ali primerljive SLM izdelkom s krajšim časom izdelave. Nedavno je bilo hibridno tiskanje obravnavano v projektu “Assessing the Use of Advanced Manufacturing to Improve and Expand Space Hardware Capabilities” (št. 4000121982/17 / NL / BJ / gp) kot del GTSP (General Technology Support Project) z Evropsko vesoljsko agencijo. S projektom se je poskusilo ugotoviti ali je hibridno tiskanje Inconela 718 s tehnologijama SLM in LENS primerno za proizvodnjo komponent za potrebo vesoljske industrije. Raziskava vpliva parametrov AM procesa in toplotne obdelave na mehanske lastnosti hibridnih delov niso bili cilji projekta. V okviru projekta je bila izvedena le osnovna metalografija. Medtem ko je bila toplotna obdelava, uporabljena v projektu, zasnovana za dele, izdelane z SLM tehnologijo. Metalografija vzorcev z nateznih preskusov je pokazala, da so poroznost, napake in Lavesove faze vplivale na mejo tečenja, natezno trdnost in raztezek pri porušitvi. Za doseganje boljših mehanskih lastnosti hibridnega AM Inconela 718, morajo biti parametri tiskanja in toplotna obdelava drugačni. Raziskovalno področje je zelo novo in pomembne korelacije, kot so procesni parametri - struktura kristalnih zrn -mehanske lastnosti, niso vzpostavljene. Take korelacije pa so pomembne za celovit vpogled v lastnosti hibridno izdelanega Inconela 718. Glavni cilj predlagane raziskave je vzpostaviti korelacijo med procesnimi parametri, parametri toplotne obdelave in mehanskimi lastnostmi hibridnega AM Inconel 718 s tehnologijo SLM in LENS. Za izdelavo take korelacije bodo ključne metalografske in mehanske preiskave. Pomemben del raziskave bojo tudi različni pristopi za doseganje najboljšega spoja med SLM in LENS tehnologijama.
Zgodovina ogledov
Priljubljeno