Projekti / Programi
Fizikalno-kemijska karakterizacija vina in destilatov
Koda |
Veda |
Področje |
Podpodročje |
4.03.07 |
Biotehnika |
Rastlinska produkcija in predelava |
Tehnologija živil rastlinskega izvora |
Koda |
Veda |
Področje |
T003 |
Tehnološke vede |
Transportna tehnologija |
T430 |
Tehnološke vede |
Tehnologija hrane in pijač |
A. Reološke lastnosti vina: vino, reologija, osmolalnost, elektrolitska prevodnost; B. Kinetika tvorbe metanola v vinu in destilatih: metanol, pektin, pektolitični encimi, fermentacija, vino, destilati
Raziskovalci (9)
Povzetek
A. Reološke lastnosti vina
Izbranim vzorcem slovenskih vin bomo določili dinamično viskoznost v temperaturnem območju od 293K do 333K, elektrolitsko prevodnost pri 293K in 298K, ter še nekatere parametre: osmolalno koncentracijo, gostoto, lomni količnik, koncentracijo etanola, višjih alkoholov, glicerola, fenolnih snovi in sladkorja, pufrsko zmogljivost vina, celokupno koncentracijo kislin, koncentracijo hlapnih ter organskih kislin, prosti in skupni žveplov dioksid, skupni ekstrakt ter mikroelemente. Na osnovi eksperimentalno določene viskoznosti in ostalih parametrov bomo poiskali najustreznejšo analitično relacijo, ki bo podala temperaturno odvisnost viskoznosti preiskovanih vin in povezovala viskoznost z osmolalno koncentracijo, elektrolitsko prevodnostjo in nekaterimi komponentami vina.
B. Kinetika tvorbe metanola pri vinu in destilatih
Na osnovi aktivnosti encimov pektin metilesteraze in poligalakturonaze med zorenjem sadja in grozdja in med različnimi tehnologijami alkoholne fermentacije drozge želimo raziskati intenzivnost encimske deesterifikacije pektina in s tem nastajanje metilnega alkohola. Določali bomo vsebnost metanola med posameznimi fazami predelave vina, sadnih vin in destilatov. Poiskali bomo korelacijo med vsebnostjo pektina in aktivnostjo pektolitičnih encimov v surovini ter vsebnostjo metanola v sadju in končnih izdelkih.