Nalaganje ...
Projekti / Programi vir: ARIS

Predizpostavitvena zaščita pred okužbo s HIV pri moških, ki imajo odnose z moškimi v Sloveniji

Raziskovalna dejavnost

Koda Veda Področje Podpodročje
3.01.00  Medicina  Mikrobiologija in imunologija   

Koda Veda Področje
B007  Biomedicinske vede  Medicina (človek in vretenčarji) 

Koda Veda Področje
3.01  Medicinske in zdravstvene vede  Temeljna medicina 
Ključne besede
HIV, MSM, PrEP, Slovenjia
Vrednotenje (pravilnik)
vir: COBISS
Raziskovalci (6)
št. Evidenčna št. Ime in priimek Razisk. področje Vloga Obdobje Štev. publikacijŠtev. publikacij
1.  50154  Manja Kordiš  Mikrobiologija in imunologija  Raziskovalec  2018 - 2020 
2.  32966  Blaž Pečavar  Mikrobiologija in imunologija  Raziskovalec  2018 - 2020 
3.  51507  Maja Pleško  Mikrobiologija in imunologija  Raziskovalec  2018 - 2020 
4.  11347  dr. Janez Tomažič  Mikrobiologija in imunologija  Vodja  2018 - 2020 
5.  50050  Gabriele Turel  Mikrobiologija in imunologija  Raziskovalec  2018 - 2020 
6.  30546  Tomaž Vovko  Mikrobiologija in imunologija  Raziskovalec  2018 - 2020 
Organizacije (1)
št. Evidenčna št. Razisk. organizacija Kraj Matična številka Štev. publikacijŠtev. publikacij
1.  0312  Univerzitetni klinični center Ljubljana  Ljubljana  5057272000  125 
Povzetek
Predizpostavitvena zaščita pred okužbo s HIV ali angl. Pre-Exposure Prophylaxis (HIV PrEP) pomeni vsakodnevno ali občasno uporabo zdravil tenofovir disoproksil fumarat/emtricitabin (TDF/FTC) za preventivo okužbe z virusom HIV. Učinkovitost v populaciji moških, ki imajo spolne odnose z moškimi (MSM) je bila ugotovljena v več kliničnih študijah. Glede na izsledke študij PROUD in IPERGAY je učinkovitost 86%. Uporaba HIV PrEP je bila pri FDA (angl. Food and Drug Administration) v ZDA registrirana julija 2012. Septembra 2015 je Svetovna zdravstvena organizacija (SZO) predlagala, da naj bo HIV PrEP del kombinirane preventive pred okužbo s HIV. V letu 2016 je EMA (angl. European Medicines Agency) izdala priporočilo za uporabo HIV PrEP, avgusta 2016 pa je Evropska komisija odobrila zdravili TDF/FTC za HIV PrEP v kombinaciji z varnejšimi spolnimi odnosi. HIV PrEP je že implementiran v sklopu javnega zdravstvenega zavarovanja (brezplačnega) v številnih evropskih državah (Francija, Norveška) in bo v sklopu večje raziskave leta 2017 vključen tudi v javni zdravstveni sistem v Veliki Britaniji in v nekaterih drugih evropskih državah - upajmo, da tudi v Sloveniji. Slovenija ima, v primerjavi z ostalim državami Evropske Unije (EU), nizko stopnjo incidence okužbe s HIV. Med letoma 2006 in 2016 je bilo letno prijavljenih od najmanj 33 okužb leta 2006 do največ 65 okužb leta 2016 (Nacionalni Inštitut za Javno Zdravje - NIJZ 2016). V Sloveniji ima skupina MSM največje tveganje za okužbo (NIJZ 2016). Zaradi permanentnega porasta okužb s HIV med MSM v zadnjih 10 letih (podatki NIJZ 2007-2016), spremenjenega odnosa MSM do okužbe (učinkovito zdravljenje!) in spolnosti (aplikacije na pametnih telefonih, ki omogočajo enostavnejše spoznavanje potencialnih spolnih partnerjev; "viagre in podobnih učinkovin"; rekreacijskih drog itd.), dolgotrajnih individualnih, epidemioloških in finančnih posledic okužbe s HIV, ob znani učinkovitosti HIV PrEP, je za zmanjševanje števila novookuženih poleg ostalih preventivnih ukrepov smiselna v skupini MSM tudi uvedba te preventivne aktivnosti. Z uvedbo PrEP bi vključili v preventivo našo najbolj izpostavljeno populacijo MSM in bi na njih, ob permanentnem zdravniškem spremljanju in nadzoru, lahko poleg kemoprofilakse (PrEP) vplivali tudi na izboljšanje temeljne preventive (uporaba kondoma/lubrikanta itd.), sledenju drugih spolno prenosljivih okužb (SPO) itd. Namen raziskave je oceniti izvedljivost, sprejemljivost in varnost HIV PrEP pri preprečevanju okužbe s HIV med MSM, ki imajo večje tveganje za okužbo s HIV, v Sloveniji. Podatki, pridobljeni v raziskavi, bi razjasnili vlogo HIV PrEP v Sloveniji in bi prispevali k odločanju o vključitvi HIV PrEP v nacionalne smernice pri preprečevanju okužbe s HIV.
Pomen za razvoj znanosti
Raziskava je bolj kot za razvoj znanosti pomembna za stroko: namen raziskave je oceniti izvedljivost, sprejemljivost in varnost HIV PrEP pri preprečevanju okužbe s HIV med MSM, ki imajo večje tveganje za okužbo s HIV, v Sloveniji. Podatki, pridobljeni v raziskavi, bi razjasnili vlogo HIV PrEP v Sloveniji in bi prispevali k odločanju o vključitvi HIV PrEP v nacionalne smernice pri preprečevanju okužbe s HIV. Rezultate raziskave bomo objavili tudi v relevantni mednarodni reviji in obvestili kolege v tujini, predvsem prof. dr. Jeana Michela Molino (Francija, Pariz), ki je pionir PrEP-a v Evropi in se že zanima za naš projekt.
Pomen za razvoj Slovenije
Projekt ni neposredno pomemben za gospodarstvo, neprimerno bolj pa je pomemben za našo ekonomijo, saj je vzorčen primer enega najpomembnejših načel v medicini: bolje preprečevati kot zdraviti! Na videz, samo na videz, je preventiva okužbe s HIV enostavna: uporabljaj kondom, dobro poznaj partnerja itd. Vendar žal gre življenje mimo teh nasvetov. Ravno zato so razvili kombinirano preventivo, katere pomemben člen je tudi PrEP. Zdravljenje oseb, ki so že okužene, še posebno, ko imajo že razvito bolezen aids (20 % na novo odkritih pri nas ima že aids!) je neprimerno dražje od preventivne metode PrEP. Glede na rezultate raziskav PROUD in Ipergay, je treba dajati PrEP 15 osebam MSM z zelo tveganim obnašanjem, da v enem letu preprečimo eno okužbo. Ocena "stroški vs. učinkovitost" je povsem v prid metodi PrEP, ki je finančno zelo učinkovita.
Najpomembnejši znanstveni rezultati Letno poročilo 2018
Najpomembnejši družbeno–ekonomsko in kulturno relevantni rezultati
Zgodovina ogledov
Priljubljeno