Nalaganje ...
Projekti / Programi vir: ARIS

Analiza podatkov o kakovosti pitne vode iz lastne oskrbe s pitno vodo

Raziskovalna dejavnost

Koda Veda Področje Podpodročje
3.08.00  Medicina  Javno zdravstvo (varstvo pri delu)   

Koda Veda Področje
B680  Biomedicinske vede  Javno zdravstvo, epidemiologija 

Koda Veda Področje
3.03  Medicinske in zdravstvene vede  Zdravstvene vede 
Ključne besede
lastna oskrba s pitno vodo, kakovost pitne vode, seznam nosilcev vodnega dovoljenja
Vrednotenje (pravilnik)
vir: COBISS
Raziskovalci (7)
št. Evidenčna št. Ime in priimek Razisk. področje Vloga Obdobje Štev. publikacijŠtev. publikacij
1.  29969  dr. Katarina Bitenc  Vodarstvo  Raziskovalec  2018 - 2019 
2.  14794  mag. Renata Bregar  Kemija  Raziskovalec  2018 - 2019 
3.  05373  dr. Ivan Eržen  Javno zdravstvo (varstvo pri delu)  Vodja  2018 - 2019 
4.  12212  Ivanka Gale  Javno zdravstvo (varstvo pri delu)  Raziskovalec  2018 - 2019 
5.  50809  Bonia Miljavac  Javno zdravstvo (varstvo pri delu)  Raziskovalec  2018 - 2019 
6.  20531  Irena Veninšek Perpar  Javno zdravstvo (varstvo pri delu)  Raziskovalec  2018 - 2019 
7.  29659  Katja Zelenik  Mikrobiologija in imunologija  Raziskovalec  2018 - 2019 
Organizacije (2)
št. Evidenčna št. Razisk. organizacija Kraj Matična številka Štev. publikacijŠtev. publikacij
1.  3333  NACIONALNI INŠTITUT ZA JAVNO ZDRAVJE  Ljubljana  6462642 
2.  3334  NACIONALNI LABORATORIJ ZA ZDRAVJE, OKOLJE IN HRANO  Maribor  6489087 
Povzetek
Poleg oskrbe s pitno vodo iz javnih vodovodov, katere upravlja profesionalni upravljavec, se znatni del uporabnikov pitne vode v RS oskrbuje s pitno vodo iz lastne oskrbe s pitno vodo (v nadaljevanju LOPV). LOPV, oz. lastna oskrba s pitno vodo, je oskrba stavb in gradbenih inženirskih objektov s pitno vodo na območjih, kjer občina javne službe ne zagotavlja in se pri odvzemu vode iz podzemnih ali površinskih voda izvaja na podlagi vodnega dovoljenja, izdanega v skladu s predpisi, ki urejajo vode: 5. tč. 2. člena Uredbe o oskrbi s pitno vodo (v nadaljevanju »Uredba«) http://www.pisrs.si/Pis.web/pregledPredpisa?id=URED6071. Ker lastna oskrba lahko pomeni tako vodovode, ki oskrbujejo tudi nekaj 100 uporabnikov, kot tudi oskrba ene same hiše, so viri pitne vode lahko zelo različni tako po velikosti , kakovosti vode kot tudi upravljanju same oskrbe. Po podatkih iz državnega monitoringa, ki se izvaja na oskrbovalnih bmočjih z več kot 50 uporabnikov, in zagotavlja minimalne podatke o kakovosti pitne vode, večina oskrbovalnih območij, ki oskrbuje po 50–500 ljudi (leta 2016 okoli 560 oskrbovalnih območij, ki oskrbuje približno 98.000 ljudi) in je namenjena LOPV, nima ustreznega strokovnega upravljanja in priprave pitne vode, ponekod pa niso določena niti vodovarstvena območja. Pričakuje se, da je podobna ali celo še slabša kakovost pitne vode na manjših LOPV, oz. LOPV z manj kot 50 uporabnikov. Cilji raziskovalnega projekta so: -Izvedena analiza stanja spremljanja kakovosti pitne vode iz LOPV; -Izpopolnjen informacijski sistem o kakovosti pitne vode iz LOPV za področja, kjer se izvaja državni monitoring PV. Izdelana ocena mikrobiološke in kemične kakovosti pitne vode iz LOPV na teh območjih; -Izpopolnjen informacijski sistem o kakovosti pitne vode iz LOPV za področja, kjer se ne izvaja državni monitoring PV. Izdelana ocena mikrobiološke in kemične kakovosti pitne vode iz LOPV na teh območjih; -Izdelan celovit seznam nosilcev vodne pravice (dovoljenja) za LOPV. Vključitev tega seznama v informacijski sistem; -Podpora k uresničevanju 1.cilja Akcijskega načrta za izvajanje Strategije RS za zdravje otrok in mladostnikov v povezavi z okoljem; -Izpopolnjen informacijski sistem s podatki o kakovosti pitne vode iz LOPV, za katero trenutno ni nobenih podatkov. Izvedena analiza kakovosti pitne vode na podlagi tako zbranih podatkov; -Spletni priročnik za vzdrževanje zasebnega vodovoda. Z izvajanjem projekta želimo pridobiti boljši vpogled v problematiko kakovosti pitne vode na LOPV, ne glede na velikost oskrbovalnega območja in vključenost v program državnega monitoringa, hkrati pa z objavo ugotovitev dvigniti prepoznavnost tematike na tem področju, osveščenost in pripravljenost, za izvedbo ukrepov za obvladovanje nevarnosti in nevarnih dogodkov, s katerimi lahko preprečimo negativne posledice za zdravje uporabnikov, povezanih s pitjem vode iz LOPV.
Pomen za razvoj znanosti
Poglobitev znanj in poznavanja kakovosti pitne vode iz LOPV v Sloveniji, kar bo doprineslo večji prepoznavnosti in obravnavi te problematike v strokovnih krogih. Vse skupaj bo podkrepljeno z dopolnjenim, bolj preglednim in izčrpnim prikazom podatkov v informacijskem sistemu.
Pomen za razvoj Slovenije
Napredek gospodarstva je tesno povezan z zmožnostjo družbe in posameznika za opravljanje dela, ki je najbolj odvisna od njegovega zdravja, oz. delazmožnosti, le to pa je v veliki meri povezano s kakovostjo pitne vode. Pričakujemo, da bodo rezultati projekta prispevali k izboljšanju kakovosti pitne vode na LOPV in s tem zmanjšanju tveganja za zdravje uporabnikov, povezanih s pitjem vode, kako tudi večji produktivnosti pri delu in proizvodnji, prisotnosti na delovnem mestu, hkrati pa znižanju stroškov, povezanih z boleznimi, povezanimi s pitjem vode.
Zgodovina ogledov
Priljubljeno