Projekti / Programi
Vpliv proteolitske razgradnje kazeina na tehnološke sposobnosti mleka in kakovost mlečnih izdelkov
Koda |
Veda |
Področje |
Podpodročje |
4.02.04 |
Biotehnika |
Živalska produkcija in predelava |
Predelava animalnih surovin |
Koda |
Veda |
Področje |
P310 |
Naravoslovno-matematične vede |
Beljakovine, encimologija |
T430 |
Tehnološke vede |
Tehnologija hrane in pijač |
Mleko, psihrotrofni mikroorganizmi, Bacillus cereus, plazmin, sirišče, proteoliza, kazein.
Raziskovalci (6)
št. |
Evidenčna št. |
Ime in priimek |
Razisk. področje |
Vloga |
Obdobje |
Štev. publikacijŠtev. publikacij |
1. |
11150 |
dr. Bojana Bogovič Matijašić |
Živalska produkcija in predelava |
Raziskovalec |
1999 - 2001 |
396 |
2. |
05099 |
dr. Karmen Godič Torkar |
Mikrobiologija in imunologija |
Raziskovalec |
1999 - 2001 |
264 |
3. |
01864 |
dr. Stanislava Golc Teger |
Živalska produkcija in predelava |
Vodja |
1999 - 2001 |
154 |
4. |
06375 |
Vanja Penca Habjan |
Živalska produkcija in predelava |
Raziskovalec |
1999 - 2001 |
16 |
5. |
06981 |
dr. Bogdan Perko |
Živalska produkcija in predelava |
Raziskovalec |
1999 - 2001 |
217 |
6. |
08857 |
dr. Irena Rogelj |
Živalska produkcija in predelava |
Raziskovalec |
1999 - 2001 |
707 |
Povzetek
Rezultati predhodnih raziskav kažejo, da so psihrotrofni predstavniki rodu Bacillus (Bacillus cereus) in Pseudomonas najpogostejši kontaminenti hlajenega surovega, pasteriziranega mleka in mlečnih izdelkov, njihove termostabilne proteaze pa močno zmanjšajo kakovost izdelkov in skrajšajo njihovo obstojnost.
Zelo sorodne proteolitične predstavnike tako imenovane ''''Bacillus cereus'''' skupine, katere smo predhodno indentificirali z biokemijskimi testi, želimo preveriti še na molekularnem nivoju. Na osnovi podobnosti genskih sekvenc jih bomo skušali združiti v skupine in iskati ujemanje izolatov glede na njihov izvor.
V drugem delu želimo proučiti vrsto in stopnjo proteolitske razgradnje mlečne beljakovine kazeina z:
- encimi naravne psihrotrofne mikroflore mleka in specifičnih sevov Bacillus cereus,
- nativnim encimom mleka plazminom
- encimi komercialnih naravnih sirišč.
V ta namen bomo uporabili molekularno-genetsko metodo polimerazne verižne reakcije (PCR), metodo kolorimetričnega določanja prostih amino skupin s trinitrobenzen-sulfonsko kislino, določanje kazeinskih frakcij s SDS-PAGE elektroforezo in določanje količine dušičnih spojin v mleku s Kjeldahlovo metodo.