Projekti / Programi
Biofizikalno-kemične lastnosti vodnih raztopin polioksietilen glikola
Koda |
Veda |
Področje |
Podpodročje |
4.06.06 |
Biotehnika |
Biotehnologija |
Zaključni procesi v biotehnologiji |
Koda |
Veda |
Področje |
T430 |
Tehnološke vede |
Tehnologija hrane in pijač |
polioksietilen glikol, termodinamska aktivnost vode
Raziskovalci (5)
Povzetek
Polioksietilenglikol (PEG) je sintetična makromolekula, ki je zaradi svojih izjemnih lastnosti zelo uporabna na mnogih področjih znanosti in tehnologij. V zadnjem času zasledimo začetke uporabe PEG tudi v živilski industriji in sicer zlasti kot humektant, saj zelo zmanjšuje vodno aktivnost živila in površinsko aktivnost snovi. V povezavi z biotehnologijo se PEG lahko uporablja za vezavo raznih za živilstvo pomembnih encimov, ki s tem postanejo stabilnejši in povečajo produkcijo želene komponente. Lastnosti, ki PEG omogočajo povezovalno vlogo, so zlasti dolžina molekule PEG, njena hidrofilnost in fleksibilnost. Zato bomo raziskali volumenske, transportne, koligativne, dielektrične, adsorpcijske in spektroskopske lastnosti raztopin PEG (zlasti vodnih), s čimer bomo doprinesli k vedenju in razumevanju narave omenjenega makromolekulskega topljenca.