Projekti / Programi
Biokemijska in biofizikalno-kemijska karakterizacija naravnih snovi
Koda |
Veda |
Področje |
Podpodročje |
4.03.07 |
Biotehnika |
Rastlinska produkcija in predelava |
Tehnologija živil rastlinskega izvora |
Koda |
Veda |
Področje |
T430 |
Tehnološke vede |
Tehnologija hrane in pijač |
P400 |
Naravoslovno-matematične vede |
Fizikalna kemija |
naravne snovi, koligativne lastnosti, transportne in volumenske lastnosti, elektrolitska prevodnost, HPLC, encimska hidroliza, spektroskopija
Raziskovalci (12)
Povzetek
Poročilo obravnava viskoznost in navidezni specifični volumen pektične kisline in njene soli v vodni raztopini kakor tudi nekatere druge topljence kot na primer poli(etilenglikol), 1-oktanol, 1-nonanol, 1-dekanol in cikloheksanol v vodni ali nevodni raztopini. Določili smo parcialne molarne ali parcialne specifične volumne topljenca in topila in molarne ter specifične presežne volumne raztopine in jih interpretirali na osnovi interakcij topljenec-topljenec in topljenec-topilo. Limitni parcialni molarni volumen topljenca smo razložili na osnovi teorije toge krogle. Vpliv topila na parcialni molski volumen topljenca smo pojasnili z nastankom vrzeli v tekočini in z medmolekulskimi disperzijskimi silami. Določili smo limitno viskoznostno število in povprečno molsko maso topljenca. Na osnovi Eyringove teorije o hitrosti procesov pa smo izračunali termodinamske funkcije aktivacije viskoznega toka binarnih tekočih mešanic, t.j. molsko Gibbsovo prosto energijo, entalpijo in entropijo in jih pojasnili z vplivom topljenca na osnovno in prehodno stanje topila.
Za pripravo maltodekstrinov iz koruznega škroba, z dekstroznim ekvivalentom 12,9 - 23,5, s pomočjo encimske hidrolize z alfa-amilazo iz Bacillus subtilis, smo določili optimalne pogoje utekočinjenja in dekstrinizacije substrata. Potek delovanja alfa-amilaze iz B.subtilis na koruzni škrob smo spremljali z visokotlačno tekočinsko kromatografijo (HPLC) in tenkoplastno kromatografijo visoke ločljivosti (HPTLC). S HPLC smo lahko ločili maltooligosaharide, ki so vsebovali 9 glukoznih enot, s HPTLC pa celo take, ki so imeli 12 glukoznih enot. Iz svežih listov natreska (Sempervivum tectorum) smo izolirali polifenolne spojine z ekstrakcijo. Po kisli hidrolizi oligomernih polifenolov smo dokazali s tehniko TLC, HPLC in FAB masnim spektrometrom, da je kamferol edini aglikon vseh glavnih oligomernih sestavin S. tectoruma.