Nalaganje ...
Projekti / Programi vir: ARIS

Slovenski znanstveniki doma in po svetu

Raziskovalna dejavnost

Koda Veda Področje Podpodročje
5.06.02  Družboslovje  Politične vede  Mednarodni odnosi 

Koda Veda Področje
S170  Družboslovje  Politične in upravne vede 

Koda Veda Področje
5.06  Družbene vede  Politične vede 
Ključne besede
znanost, vizualizacija, internacionalizacija, Slovenija, Metina lista
Vrednotenje (pravilnik)
vir: COBISS
Raziskovalci (6)
št. Evidenčna št. Ime in priimek Razisk. področje Vloga Obdobje Štev. publikacijŠtev. publikacij
1.  33023  dr. Danijel Crnčec  Politične vede  Raziskovalec  2016 - 2017 
2.  18890  Judita Goričar    Tehnični sodelavec  2017 - 2018 
3.  28074  dr. Luka Kronegger  Sociologija  Raziskovalec  2016 - 2018 
4.  27800  dr. Zoran Levnajić  Fizika  Raziskovalec  2016 - 2018 
5.  20074  dr. Petra Roter  Politične vede  Raziskovalec  2016 - 2017 
6.  11995  dr. Zlatko Šabič  Politične vede  Vodja  2016 - 2018 
Organizacije (2)
št. Evidenčna št. Razisk. organizacija Kraj Matična številka Štev. publikacijŠtev. publikacij
1.  0582  Univerza v Ljubljani, Fakulteta za družbene vede  Ljubljana  1626957 
2.  2784  Fakulteta za informacijske študije v Novem mestu  Novo mesto  3375650 
Povzetek
V Sloveniji je internacionalizacija prednostna usmeritev na vseh področjih, tudi znanosti. To posebej poudarja celo krovni dokument splošne mednarodne orientacije Slovenije, tj. Strategija zunanje politike Republike Slovenije, še posebej na str. 29, ki znanost vidi kot dolgoročno strateško usmeritev. Zato je pomembno, da na tem področju aktivno nabiramo znanje in iščemo organizacijske rešitve, ki bodo omogočile čimbolje povezave naše države z znanstveniki v tujini, še posebej s slovenskimi, ter tako omogočile nadaljnji razvoj slovenske znanosti ter njeno učinkovitejšo promocijo v tujini.   V literaturi zasledimo precej analiz, povezanih z mobilnostjo znanstvenikov. Širšo raziskavo na tem področju je opravil npr. OECD, obstaja pa tudi nekaj ožje regionalno zastavljenih primerjalnih analiz. Vse omenjene analize predstavljajo izjemno pomemben delež k razumevanju vloge znanosti v globaliziranem svetu. Toda z njimi raziskovalna in še posebej policy agenda še zdaleč ni izčrpana, kar še posebej velja za Slovenijo, kjer takega znanja še primanjkuje, kljub odlično urejenem sistemu spremljanja znanstvenega dela kot npr. prek SICRIS/COBISS.   Predlagani projekt namerava zapolniti to vrzel, in sicer na štiri načine:  proučiti stanje stvari glede možnosti in priložnosti povezovanja s slovenskimi znanstveniki v tujini in promoviranja slovenske znanosti v tujini ter na tej podlagi opraviti preliminarne raziskave, z namenom omogočiti poglobljeno raziskovanje prisotnosti in dodane vrednosti prisotnosti slovenske znanosti v tujini in spodbujati objave, ki bodo naslovile to praznino.  organizirati informacije in podatke o slovenskih znanstvenikih v tujini in zbrati dobre prakse o njihovih povezavah z matično državo. s praktičnimi rešitvami organizirati in okrepiti pomen prisotnosti slovenske znanosti v tujini, popularizacijo (dosežkov) slovenske znanosti v tujini ter promovirati Slovenijo kot aktraktivno središče za sodelovanje z znanstveniki iz tujine. pripraviti predloge politik ki bodo okrepile dejavnosti Republike Slovenije na področju internacionalizacije, popularizacije ter povezovanja slovenske znanosti s tujino, v obe smeri.   Vidnost rezultatov projekta bo na voljo na portalu Metina lista, ki je partner v tem programu in ki je del naše vizije oblikovanja osrednjega slovenskega portala za popularizacijo in proučevanje slovenske znanosti. V tej fazi želimo s predlaganim projektom izkoristiti obstoječe izkušnje in infrastrukturo Metine liste ter jo narediti robustnejšo za uporabo v prihodnosti.
Pomen za razvoj znanosti
Temeljna ideja projekta, tj. promovirati slovensko znanost in Slovenijo promovirati kot atraktivno okolje za razvoj znanosti, je lahko predstavljena v treh besedah: vizualizacija, mreženje, integracija. Kot tak je projekt, kot je opisan zgoraj, pomemben za razvoj znanosti oz. stroke v toliko, da pomaga izboljšati pogoje za raziskovanje, projekte ter prenašanje raziskovalnih izsledkov v prakso.  Projekt je zato za Slovenijo kot razvijajočo se družbo znanja velikega pomena. Cilj projekta je namreč začeti proces, ki bo pomagal okrepiti mreže in podatke o: a) slovenskih znanstvenikih v tujini; b) uspešnih in povezanih znanstvenikih v Sloveniji; c) tujih znanstvenikih, ki delajo v Sloveniji. Na ta način bo Slovenija prek uporabniku prijaznega medija z minimalnim naporom prišla do izjemno relevantnih podatkov za: a) integriranje znanstvenikov v različne (proizvodne, storitvene, izobraževalne … ) procese; b) promocijo slovenske znanosti v tujini; c) povečanje atraktivnosti Slovenije kot ugodnega, povezanega okolja, primernega za delovanje tujih znanstvenikov in slovenskih znanstvenikov, ki trenutno delajo v tujini. Vse to pa prispeva k tesnejšemu sodelovanju in s tem potencialno konkurenčnejšemu nastopanju pri večjih nalogah, kot je npr. prijavljanje mednarodnih raziskovalnih projektov.
Pomen za razvoj Slovenije
Projekt je po svoji vsebini zastavljen tako, da količina, organizacija in raznovrstnost podatkov pomenita neprecenljivo bazo za tisto gospodarstvo, katerega strategija temelji na povezovanju znanstvenikov oziroma njihovem aktivnem delu v raziskovalnih oddelkih, laboratorijih itd. Taka podjetja bodo zagotovo redni odjemalci portala, ki bo v končni fazi izdelave združil vse informacije o znanosti na enem mestu.
Najpomembnejši znanstveni rezultati Zaključno poročilo
Najpomembnejši družbeno–ekonomsko in kulturno relevantni rezultati Zaključno poročilo
Zgodovina ogledov
Priljubljeno