Projekti / Programi
VARNA UPORABA INDUSTRIJSKE KONOPLJE V ŽIVILIH OZIROMA PREHRANSKIH DOPOLNILIH
Koda |
Veda |
Področje |
Podpodročje |
3.08.00 |
Medicina |
Javno zdravstvo (varstvo pri delu) |
|
Koda |
Veda |
Področje |
B680 |
Biomedicinske vede |
Javno zdravstvo, epidemiologija |
Koda |
Veda |
Področje |
3.03 |
Medicinske in zdravstvene vede |
Zdravstvene vede |
Industrijska konoplja, THC, CBD, ocena tveganja, prehrana, javno zdravje
Raziskovalci (10)
št. |
Evidenčna št. |
Ime in priimek |
Razisk. področje |
Vloga |
Obdobje |
Štev. publikacijŠtev. publikacij |
1. |
31662 |
Lovro Arnuš |
Varstvo okolja |
Raziskovalec |
2016 - 2017 |
0 |
2. |
27975 |
dr. Urška Blaznik |
Javno zdravstvo (varstvo pri delu) |
Raziskovalec |
2016 - 2017 |
0 |
3. |
35518 |
Mojca Fuart Gatnik |
Javno zdravstvo (varstvo pri delu) |
Raziskovalec |
2016 |
0 |
4. |
34634 |
mag. Jerica Ivanoš |
Kemija |
Raziskovalec |
2016 - 2017 |
0 |
5. |
18909 |
Bogdana Jeretin |
Kemija |
Raziskovalec |
2016 - 2017 |
0 |
6. |
24333 |
dr. Boštjan Križanec |
Kemija |
Raziskovalec |
2016 - 2017 |
0 |
7. |
22463 |
dr. Anita Kušar |
Rastlinska produkcija in predelava |
Raziskovalec |
2016 - 2017 |
0 |
8. |
24300 |
dr. Igor Pravst |
Javno zdravstvo (varstvo pri delu) |
Raziskovalec |
2016 - 2017 |
0 |
9. |
38037 |
Ajda Švab |
Javno zdravstvo (varstvo pri delu) |
Raziskovalec |
2016 - 2017 |
0 |
10. |
30503 |
dr. Veronika Učakar |
Javno zdravstvo (varstvo pri delu) |
Vodja |
2016 - 2017 |
0 |
Organizacije (3)
Povzetek
Raziskave na področju javnega zdravja in prehrane pomenijo dolgotrajno naložbo v zdravje prebivalstva in podpirajo povezovanje ukrepov za preprečevanje bolezni cele populacije. Predlog raziskovalnega projekta celostno obravnava zagotavljanje varne uporabe industrijske konoplje v živilih, še posebej prehranskih dopolnilih. Nosilci živilske dejavnosti šele s spremembo Pravilnika o pogojih za pridobitev dovoljenja za gojenje konoplje in maka, smejo uporabljati vrste Cannabis sativa, pri katerih vsebnost tetrahidrokanabinola (THC) ne presega 0,2% v suhi snovi rastline, za proizvodnjo običajnih živil in prehranskih dopolnil. Živila, ki vsebujejo ali so v celoti izdelana iz različnih delov konoplje, lahko vsebujejo sledove THC in najmanj šestdeset drugih kanabinoidov, kar nekaj od njih je tudi biološko aktivnih npr. kanabidiol (CBD), kanabinol (CBN). Njihova vsebnost se v končnem izdelku lahko bistveno poveča s postopki slabe kmetijske in proizvodne prakse (onesnaženja ob žetvi in skladiščenju) ter s postopki koncentriranja ali ekstrakcije.
S predlaganim raziskovalnim projektom bomo dosegli zastavljene raziskovalne cilje:
- opisati pogostost pojavljanja industrijske konoplje v običajnih živilih, prehranskih dopolnilih in drugih izdelkih, ki so namenjeni uživanju, na slovenskem trgu;
- z ustrezno analizno tehniko in metodo določiti vsebnosti biološko aktivnih kanabinoidov THC, CBD in CBN ter relevantnih drugih kanabinoidov v reprezentativnem vzorcu živilskih izdelkov;
- postaviti model za izračun izpostavljenost prebivalcev Slovenije biološko aktivnim kanabinoidom preko hrane;
-oceniti tveganje za zdravje različnih populacijskih skupin prebivalcev Slovenije zaradi izpostavljenosti industrijski konoplji v živilih na slovenskem trgu;
- na osnovi sistematičnega pregleda uporabljenih ukrepov in dokazov našega projekta pripraviti sintezo najbolj učinkovitih pristopov za varno uporabo industrijske konoplje v živilih.
Delo bomo organizirali v štirih delovnih sklopih:
DS 1: Razpoložljivost živilskih in drugih izdelkov, ki vsebujejo industrijsko konopljo;
DS 2: Vsebnosti kanabinoidov v živilskih in drugih izdelkih z industrijsko konopljo;
DS 3: Presoja varnosti v povezavi z živilskimi in drugimi izdelki, ki vsebujejo industrijsko konopljo;
DS 4: Strokovna izhodišča za predloge sprememb relevantne zakonodaje.
Pri delu bomo uporabljali unikatni nacionalni podatkovni zbirki in programski orodji – »CLAS« in »P3 Professional«, s katerima bomo spremljali in določali pogostost, pojavnost in ponudbo običajnih živil, prehranskih dopolnil ter drugih izdelkov z industrijsko konopljo. Na podlagi pregleda razpoložljivih živilskih izdelkov bomo pripravili načrt vzorčenja najmanj 60 izdelkov z industrijsko konopljo, ki so namenjeni zaužitju. Za analizo vsebnosti kanabinoidov: tetrahidrokanabinola (THC), kanabidiola (CBD) in kanabinola (CBN) ter nekaterih drugih kanabinoidov, relevantnih za posamezno skupino izdelkov bomo uporabili že vpeljane analizne metode tekočinske kromatografije s tandemskim masnim spektrometrom (LC/MS/MS). Z osnovnimi statističnimi analizami bomo prikazali porazdelitev vsebnosti biološko aktivnih kanabinoidov industrijske konoplje v živilih in drugih izdelkih na slovenskem trgu, kar doslej še ni bilo izvedeno.
S postopki ocene tveganja bomo ovrednotili varnost uporabe industrijske konoplje v živilih s stališča zdravja vseh populacijskih skupin. Sledili bomo napotkom, ki jih je za presojo varnosti rastlin pripravila Evropska agencija za varnost hrane. Na podlagi ugotovljenih vsebnosti THC, CBD, CBN in ostalih kanabinoidov industrijske konoplje bomo pripravili oceno izpostavljenosti preko hrane. Uporabili bomo točkovni pristop in izpostavljenost izračunali kot produkt povprečne ali najvišje ugotovljene vsebnosti posameznih kanabinoidov v preiskanih kategorijah živil s povprečnimi zaužitimi količinami teh kategorij živil. Pri prehranskih dopolnilih in ostalih izdelkih bomo upoštevali priporočene dnevne odmerke. Izpostavljenost
Pomen za razvoj znanosti
Projekt bo pomembno vplival na razvoj znanosti oziroma stroke na področju prehrane in javnega zdravja. S predlaganim raziskovalnim projektom bomo dosegli zastavljene raziskovalne cilje:
- opisati pogostost pojavljanja industrijske konoplje v običajnih živilih, prehranskih dopolnilih in drugih izdelkih, ki so namenjeni uživanju, na slovenskem trgu;
- z ustrezno analizno tehniko in metodo določiti vsebnosti biološko aktivnih kanabinoidov tetrahidrokanabinola (THC), kanabidiola (CBD) in kanabinola (CBN) ter relevantnih drugih kanabinoidov v reprezentativnem vzorcu živilskih izdelkov;
- postaviti model za izračun izpostavljenost prebivalcev Slovenije biološko aktivnim kanabinoidom preko hrane;
-oceniti tveganje za zdravje različnih populacijskih skupin prebivalcev Slovenije zaradi izpostavljenosti industrijski konoplji v živilih na slovenskem trgu;
- na osnovi sistematičnega pregleda uporabljenih ukrepov in dokazov našega projekta pripraviti sintezo najbolj učinkovitih pristopov za varno uporabo industrijske konoplje v živilih.
Rezultati projekta bodo predstavljeni v recenziranih znanstvenih oziroma strokovnih publikacijah.
Pomen za razvoj Slovenije
Predlagani projekt bo imel vpliv na gospodarstvo, predvsem na kmetijstvo in živilsko industrijo. Deležniki v teh dveh sektorjih si želijo jasnih navodil, pravil in omejitev glede gojenja in uporabe industrijske konoplje v prehrani. Industrijska konoplja je prepoznana kot del razvojne strategije na področju oblikovanja inovativnih in funkcionalnih živilskih izdelkov.
S predlaganim projektom bomo zagotovili manjkajoče podatke o vsebnosti kanabinoidov v končnih živilskih izdelkih, s predlaganimi ukrepi pa bomo v tesni povezavi z nosilci živilske dejavnosti, katerih ključni cilj je zagotavljanje največje varnosti potrošnika. Rezultati projekta bodo v pomoč gospodarstvu pri specializaciji in razvoju novih živilskih izdelkov.
Predlog našega projekta bo močno prispeval k povezovanju ukrepov različnih sektorjev za zaščito potrošnika in preprečevanje bolezni, kar je eno od težišč Ciljnega raziskovalnega programa v letu 2016. Prijavitelj in partnerji iammo izkušnje stalnega povezovanja z gospodarskimi deležniki npr. pri izvajanju Akcijskega načrta za zmanjševanje vnosa soli pri prebivalcih Slovenije.
Najpomembnejši znanstveni rezultati
Najpomembnejši družbeno–ekonomsko in kulturno relevantni rezultati
Zaključno poročilo